Fordøyelsen

Fordøyelsen

 

  • Proteiner

  • Fett

  • Karbohydrater

 

Fordøyelsen starter allerede når du putter maten i munnen, to typer fordøyelse.

 

-Mekanisk fordøyelse: Tygger all maten

-Kjemisk fordøyelse: Bruker et kjemisk stoff for å fordøye mate -----> Enzymer

 

I Munnhulen har vi et enzym som heter amylase som brukes for å bryte ned karbohydrater.

 

Proteiner og fett brytes lengre nede, og ikke kjemisk.

 

Maten kommer til spiserøret.

 

Proteiner blir spaltet i magesekken.

(HCI + Pepsin)

(Saltsyre)

(pH 2-3)

 

Bukspyttkjertel sender inn hydrogenkarbonater inn i tolvfingertarmen , nøytraliserer det sure.

 

Tolvfingertarmen ? første delen av tynntarmen.

(proteiner,fett og karbohydrater)

Tynntarmen ? alle tingene spaltes i tynntarmen.

Maten blir spaltet i så små deler at den kan bli tatt opp i blodet og bryter næringstoffene til mindre molekyler. Ufordøyde rester blir skilt ut som avføring.

 

Proteiner ----------> Aminosyrer

Fett ----------------> Glyserol + Fettsyrer

Karbohydrater ---> Monosakkarider

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits